Správa o vyhoštění čínských křesťanů od P. Pavela Šupola, vicerektora AKS. Myslím, že by to nemělo být lhostejné nikomu z nás. Prosím alespoň o modlitbu. Děkuji

 

From: aks, vicerektor [mailto:[email protected]]
Sent: Sunday, February 25, 2018 9:15 AM
To: undisclosed-recipients:
Subject: zamyšlení a naléhavá prosba


Hezkou neděli všem.

Píši ještě přede mší, protože mi to nedá.

Musím se přiznat, že od čtvrtečního dne prožíváme zde v Olomouci tíseň. Jedná se o situaci čínských křesťanů, kteří v naší republice požádali o azyl z důvodů pronásledování pro víru. My jsme zde v Olomouci v našem kněžském semináři a ve spolupráci s kláštery, s podporou o. arcibiskupa přijali, ubytovali a nabídli práci několika křesťankám a jednomu muži. Jejich věk je různý.

Možná jste zachytili zprávy, že většina z nich bude vyhoštěna zpět do Číny, kde víme z různých zpráv, že je nesjpíše po návratu čeká zatčení a věznění.

https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/cinsti-krestane-azyl-cesko-ministerstvo-vnitra-rozhodnuti_1802221230_kno

Můžeme vydat svědectví o jejich zájmu poznat naši kulturu, víru, zapojují se do modliteb, přes jazykovou bariéru se učí česky a snaží se domluvit, jsou velmi skromní, v podstatě jakoukoliv finanční pomoc mimo plat jim musím skoro vnutit a dlouho se o to přeme, když mi náš Josef říká, že studenti potřebují taky peníze…

Jeden příklad za všechny o jejich charakteru. V sobotu měl Josef, kterého zde máme v semináři, jet pomáhat stěhovat maminku naší zaměstnankyně do ústavu. Ten termín byl změněn a padl na tuto sobotu, kdy Josefovi bylo nabídnuto odjet taky s jednou naší sestrou na výlet k její rodině. Sám jsem byl svědkem, kdy Josef lámaně vysvětloval, že ta naše zaměstnankyně byla dříve a on jí to slíbil a přestože se změnil termín, tak na výlet nepojede a půjde jí pomoct. Už jenom tohle je pro mě důkazem, že tohle lidé nejsou žádní ekonomičtí migranti, přemýšlejí stejně jako my, vyznávají stejné hodnoty, ihned se začleňují do společnosti, chtějí pracovat, jsou velmi pilní a učenliví.

Ve spolupráci s právníky, kteří chtějí těmto lidem pomoci, chceme pozvat všechny k co největšímu zájmu o jejich případy, ke společenské aktivitě a tlaku na naše politiky, protože mnoho lidí vnímá, že toto zamítnutí může být vedeno politickými a ekonomickými zájmy. 

https://zpravy.aktualne.cz/domaci/krestany-v-cine-muci-i-zabiji-meli-by-po-dvou-letech-cekani/r~e21f2f48948111e79b440025900fea04/

Pomozte nám s šířením těchto zpráv. Během dneška se pokusíme zprovoznit skrze modlitby 24/7 v ČR taky modlitební a postní kampaň za rozhodnutí soudů, které budou toto rozhodnutí vlády zkoumat na základě žalob, které právníci v těchto případech hodlají podat.

Děkuji předem, o. Pavel




P. Pavel Šupol, vicerektor AKS

Adresa:
Arcibiskupský kněžský seminář
Žerotínovo nám. 605/2, 779 00 Olomouc

mobil: 605 444 240

web: www.knezskyseminar.cz